De vastgoedontwikkelaar Speedwell, die geld ophaalde bij bekende Vlaamse zakenfamilies, heeft voor 45 miljoen euro een groot deel van zijn kantoorcomplex in de Roemeense hoofdstad Boekarest verkocht.
Speedwell, een van de grootste Belgische vastgoedbedrijven in Roemenië, heeft deze maand flink gecasht bij de verkoop van een groot vastgoedproject in Boekarest. Het Maltese bedrijf Hili Properties betaalde 45 miljoen euro voor 75 procent van Miro, een kantoorcomplex van 23.000 m2 dat KPMG en het Belgische IT-bedrijf Cegeka tot zijn huurders rekent. De twee eigenaars van Speedwell, Didier Balcaen en Jan Demeyere, namen de overige 25 procent van Miro over van de West-Vlaamse zakenfamilies Vandermarliere en Désiré Stadsbader.
Balcaen en Demeyere, twee Vlamingen die al decennia in Roemenië actief zijn, richtten Speedwell in 2014 op. Het bedrijf bouwde in het land intussen een portefeuille van 600.000 m2 aan woningen, kantoren en winkels op, goed voor een waarde van 1 miljard euro. Speedwell is vooral actief in Boekarest, de enige miljoenenstad in het land.
Volgens Speedwell is de koopkracht in Roemenië behoorlijk hoog en is de vraag naar moderne woningen groot. ’80 procent van onze kopers koopt zijn woningen cash, zonder hypothecaire lening’, zegt Balcaen. ‘Het cliché van de arme Roemeen klopt niet. Een Roemeense ingenieur verdient bij ons 3.000 euro netto per maand. De jonge gemeenschap wil vooruit en weg uit de oude blokken. De vastgoedprijzen zijn de voorbije jaren sterk gestegen, maar zijn nog altijd de goedkoopste van Europa.
Voor zijn projecten haalde Speedwell al 200 miljoen euro op bij een reeks West- en Oost-Vlaamse ondernemersfamilies, onder wie Filip Balcaen (geen familie van Didier Balcaen), Straco (het labokoppel De Raedt-Verheyden) en Pascal Vanhalst (ex-TVH). Via het fonds Well One, dat Speedwell in 2019 oprichtte, investeert een twintigtal Belgische families in Roemeens residentieel vastgoed.
Speedwell wil de komende vijf jaar verdubbelen qua omvang. Vorig jaar kochten de Belgen in het centrum van Boekarest een oud fabrieksterrein, vergelijkbaar met Tour & Taxis in Brussel, waar ze 2.000 appartementen kunnen bouwen. ‘We hebben nog genoeg in de pijplijn voor zeven à tien jaar’, zegt Didier Balcaen.
Intussen richtten Balcaen en Demeyere ook AYA Properties Fund op. Het investeert in kantoren, winkels en opbrengsteigendommen om te verhuren. In de toekomst wil Speedwell zijn fondsen ook openzetten voor institutionele en kleinere privé-investeerders. Met vers geld overweegt het bedrijf expansie naar nieuwe landen, zoals Polen, Bulgarije of Griekenland.